Nooit meer anoniem telefonieren

Verplichte registratieplicht in voor prepaid abonnementen

Nooit meer anoniem telefonieren
januari 23, 2017 Sonal

In het kader van de strijd tegen terreur besliste de federale regering eind vorig jaar dat houders van voorafbetaalde gsm-kaarten vanaf nu verplicht zijn om zich te registreren. Deze zogenaamde pre-paid kaarten zijn handig voor gebruikers die een stevige grip op hun telefoniebudget willen houden, maar zijn helaas ook erg populair bij criminelen. Hierdoor blijkt het voor de politiediensten tijdens onderzoeken naar (potentiële) terreurdaden soms onmogelijk om bepaalde nummers te linken aan een naam.

Daarom moeten nieuwe gebruikers bij aankoop hun naam, adres en rijksregisternummer bezorgen. Dit gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk van het aankoopkanaal: Zo kunnen de gegevens rechstreeks van de identiteitskaart ingelezen worden door een kaartlezer, of dient de gebruiker de gegevens te verstrekken in het geval van een online aankoop.

Ook wie al in het bezit is van een prepaid kaart ontsnapt niet aan de registratieplicht, en gebruikers die hieraan geen gevolg geven voor 7 juni worden onherroepelijk gedeactiveerd.  Om dit te vermijden lanceren de verschillende providers campagnes.  BASE, goed voor iets meer dan 900 000 actieve prepaidklanten zal het komende weekend met campers postvatten in enkele drukke Antwerpse wijken zoals de Brederodestraat (zaterdag) en aan het shoppingcenter Den Tir op het Kiel (zondag).

Orange en Proximus pakken het iets pragmatischer aan en verwittigen hun klanten via SMS.

Voorlopig is hiermee het anoniem bellen nog niet definitief verbannen, aangezien men gebruik kan maken van buitenlandse abonnementen waar de registratieplicht nog niet bestaat.  Duitsland heeft echter gelijkaardige maatregelen getroffen, en ook in Nederland gaan er stemmen op om de registratie van prepaid kaarten verplicht te maken.