Samsung Galaxy S8 breekt voorverkooprecords.

Samsung Galaxy S8 breekt voorverkooprecords.
april 18, 2017 Sonal

De Koreaanse fabrikant Samsung kon na het debacle met de Galaxy Note 7 wel wat goed nieuws gebruiken, en de S8, de nieuwste kroonprins van de Galaxy familie, lijkt daarvoor te zorgen.  Volgens de Zuid Koreaanse krant Hanguk Kyungjae breekt de S8 alle records in de voorverkoop: na twee dagen werd het toestel al meer dan een half miljoen keer besteld, waarmee het drie keer zo goed doet als de Galaxy Note 7 en zelfs zeven keer zo goed als de voorganger, de Samsung Galaxy S7 en S7 edge.

In de Benelux start de verkoop op 28 april, maar ook hier is de voorverkoop reeds van start gegaan.  Klanten krijgen zo de kans om het toestel voor een bedrag van €799 reeds 8 dagen voor de  officiële verkoopsdatum in handen te krijgen.

Sterk eerste kwartaal

Nog voor de verkoop van de S8 heeft Samsung overigens al het meest winstgevende kwartaal van de laatste vier jaar achter de rug, dankzij de verkoop van chips en displays.  De eerste drie maanden van 2017 waren goed voor een omzet van 50 biljoen Won en een operationele winststijging van bijna 50 procent tot 9,9 biljoen Koreaanse Won (ofte 8,2 miljard euro).  Hiermee werd op een haar na het record van Q3 2013 geëvenaard.  Cijfers over de nettowinst volgen later nog.

Galaxy S7 note refurbished

Deze goede resultaten zijn een welkome compensatie voor het fiasco met de Galaxy S7 Note, die overigens zijn come back maakt als refurbished toestel.  Waar het toestel te koop zal worden aangeboden hangt af van de regelgevende instanties, providers en de lokale vraag naar de Note 7.  De kans dat het toestel in de Benelux verkrijgbaar zal zijn lijkt eerder klein, en de geruchten doen vermoeden dat de Note 7 voornamelijk in opkomende landen zoals Vietnam en India zullen verkocht worden.  Wellicht zullen de refurbished toestellen voorzien worden van een kleinere batterij. Dit mag niet verbazen, aangezien de problemen met de licht ontvlambare Note 7 te wijten waren aan de batterij.

De toestellen die niet opnieuw op de markt komen worden zoveel mogelijk gerecycled.  Onderdelen zoals de cameramodule kunnen namelijk hergebruikt worden in andere toestellen, en kostbare materialen zoals koper, goud en zilver worden op een ecologisch verantwoorde manier teruggewonnen.

Het initiatief mag op veel waardering rekening van milieu activisiten.  De Koreaanse fabrikant ondervond al eerder druk van ondermeer Greenpeace, dat zich openlijk afvroeg wat Samsung van plan was met de miljoenen teruggeroepen exemplaren, aangezien vernietiging erg belastend zou zijn voor het milieu.  In een blog laat Jude Lee van Greenpeace weten blij te zijn met de aankondiging. “Het bedrijf zet de eerste stap om te laten zien dat er gewerkt wordt aan een nieuwe manier van smartphones recyclen. Greenpeace zal er voor zorgen dat Samsung rekening houdt met de stem van miljoenen van onze supporters en zich houdt aan zijn toezegging.”