Wat zijn eSIMs?

De vervanging van traditionele SIM kaarten toegelicht.

Wat zijn eSIMs? De vervanging van traditionele SIM kaarten toegelicht.
juni 7, 2017 Sonal

SIM kaarten vormen wellicht nog het oudste restant van het tijdperk van de eerste GSM’s.  Ondertussen is het formaat weliswaar geëvolueerd naar MicroSIM en zelfs NanoSIM, maar de basistechnologie en hardware is nagenoeg onveranderd gebleven.

Op zich is het geen nieuwe technologie: smartwatches zoals de Samsung Gear S3 Frontier gebruiken het al voor SIM connectiviteit, maar volgens Engadget zal het binnenkort gemeengoed zijn in alle smartphones. Chipmaker Intel werkt aan mobiele modems die compatibel zijn met eSIMs, en heeft reeds met succes een eSIM ingebed in een van haar toestellen.  Daar waar de meeste Android toestel nog gebruik maken van Qualcomm of Mediatek processoren, is de kans groot dat Apple, dat wel gebruik maakt van Intel processoren, volgend jaar zal uitpakken met een eSIM in de iPhone.

Een voordeel dat eSIMs hebben t.o.v. de traditionele SIM kaarten is dat ze hogere datasnelheiden tot meer dan 1Gb per seconde zouden ondersteunen over mobiele netwerken.

Toepassingen

Volgens het onderzoeksbureau IHS Markit wordt een groei verwacht van 108,9 miljoen leveringen in 2016 naar 986 miljoen tegen 2021.  Dit lijkt een groot aantal, maar eSIMs zouden toegepast kunnen worden in smartphones, PC’s en zelfs de grotere internet-of-things (IoT) netwerken.  Volgens IHS Markit zouden smartphones verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de groei.

Voordelen

eSIMM’s zouden voor een lagere productiekost kunnen zorgen, en kunnen leiden tot een betere klantenervaring.  De huidige SIM kaarten, die gemaakt zijn in kunststof, leiden regelmatig tot signaalverlies.  De eSIMM’s, die vanop afstand geprogrammeerd kunnen worden, zouden netwerkproviders beter doen integreren met de hardwarefabrikanten.

Het creëert meer opportuniteiten voor SIM providers, die hun diensten zullen kunnen diversifiëren naar IoT netwerken en de geconnecteerde automarkt.  Hierdoor zullen deze toepassingen niet langer afhankelijk zijn van WIFI voor data waardoor ze beter kunnen integreren met andere smart devices.  De GSM Alliantie (GSMA) heeft haar steun al toegekend aan de eSIMs en de technologie kan tegen volgend jaar mainstream worden.

Volgens IHS Markit zal de technologie worden toegepast in budget toestellen en vervolgens haar weg vinden naar de premium markt tegen 2019.  Hoewel het wegvallen van de klassieke SIM nog niet zo snel gaat als sommigen zouden wensen, wordt toch een verval verwacht van 0.3 miljard stuks in de periode tussen 2016 en 2021.