fbpx

Jouw expert in professionele telecommunicatie

RoIP maritiem: Groningen Seaports vernieuwt radiocommunicatie systeem

Groningen Seaports is verantwoordelijk voor een veilige scheepvaart in de Nederlandse havens van Delfzijl en Eemshaven. Het HCC (Harbor Control Center) maakt onder meer gebruik van een VTS-radarsysteem, een camerasysteem en VHF radiosysteem om veilig en efficiënt met de scheepvaart te communiceren. Eind 2019 besliste Groningen Seaports om de VHF radiocommunicatie te vernieuwen.

Getriggerd door de Sonal oplossing voor het havengebied Antwerpen wilde Groningen Seaports  hun bestaande VHF-systeem upgraden. Na overleg met Sonal werd gekozen voor de oplossing van RoIP (Radio over IP) specialist Omnitronics.

Wat zocht Groningen Seaports?

Groningen Seaports zocht identieke werkstations om 3 maritieme kanalen en 2 privé-radiokanalen te beheren. Deze worden bediend vanaf 5 operatorposities op 3 locaties in Eemshaven en Delfzijl. Hergebruik van bestaande Motorola basisstations en antennes waren toegestaan maar integratie van ATIS decodering en een verbeterde radiodekking van VHF-kanaal 66 waren noodzakelijk. Bij de vernieuwing stonden interoperabiliteit, betrouwbaarheid, hoge audiokwaliteit en eenvoudige bediening voorop.

Maritiem radio dispatch systeem: Omnitronics RediTalk-FLEX

Sonal koos voor de radio dispatch console RediTalk-FLEX van Omnitronics, in combinatie met IPR400 gateways. De nieuwe S2-versie bleek door het aantal simultane connecties de ideale oplossing: de 5 operatorposities kunnen nu simultaan een SIP-verbinding maken met elk aangesloten basisstation en mét ruimte voor uitbreiding. Alle operatoren kunnen voortaan de tweeweg conversaties van hun collega’s op elk kanaal volgen via de conference modus.

Snel schakelen dankzij de PTT (Push To Talk)-toets

Omnitronics voerde een software aanpassing uit op RediTalk-FLEX om zo een PTT-toets per radiokanaal te kunnen toewijzen. In combinatie met de speakerbox van Tipro werden de programmeerbare functietoetsen van deze desktop microfoon/luidspreker aan de radiokanalen gekoppeld. De operator kan nu via de PTT-toets snel schakelen tussen de diverse kanalen. Sommige werkplekken kregen per radiokanaal een USB voetpedaalbediening.

6. Radiocommunicatie. Case Groningen Seaports4 CROP

ATIS server zorgt voor meer mogelijkheden

Sonal ontwikkelde een ATIS server met centrale database. De operator ziet nu meteen op het scherm de scheepsnaam en extra info met datum en tijd van de laatste ontvangst. De operator kan met een eenvoudige muisklik de scheepsgegevens zelf aanvullen of wijzigen. De volledige ATIS database en historiek zijn via een webbrowser toegankelijk.

Basestations en antennes hergebruiken

De bestaande basestations en antenne-installatie werden na inspectie door Sonal hergebruikt. Enkel de E&M aansluitingen werden aangepast naar de Omnitronics IPR400S2 gateway. Sonal koppelde een 3e gateway aan de 4 op te nemen kanalen en sloot deze aan op het bestaande opnamesysteem. Zowel de zend- als ontvangstaudio worden nu op een zelfde spoor opgenomen, waardoor replay veel eenvoudiger is.

Radiodekking VHF kanaal 66

Sonal verbeterde ook de radiodekking van VHF kanaal 66. Het basisstation in Eemshaven werd vervangen door een Kairos KA-160 van Radio Activity. Dit is een softradio met uitgebreide analoge en digitale mogelijkheden. Met een tweede repeater in Delfzijl en door gebruik te maken van het ingebouwde IP simulcast en voting systeem was het dekkingsprobleem opgelost.

6. Radiocommunicatie. Case Groningen Seaports3 CROP

Hulp of advies nodig over telefonie, radiocommunicatie of satellietcommunicatie?

Een project bespreken?
Neem contact op!

This is a staging environment