Veilige radiocommunicatie dankzij een ATEX portofoon

Veilige radiocommunicatie dankzij een ATEX portofoon
July 15, 2022 kiona jautze

Wie actief is in bijvoorbeeld de gas- en/of petrochemische sector, kan het beamen. Veiligheid en communicatie staan altijd en overal voorop! Een ATEX (explosieveilig) systeem is er dus geen luxe, echter wel een absolute vereiste … Telecomspecialist Sonal voorziet u dan ook graag van een ATEX proof portofoon voor uw activiteiten!

Meer weten over ATEX portofoon? Neem contact op

First things first: wat is ATEX?

ATEX staat voor de Franse benaming ‘ATmosphère EXplosible’ of explosiegevoelige omgevingen. De term ATEX is een synoniem voor twee Europese richtlijnen (ATEX 153 en ATEX 114) over explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden. Die richtlijnen beschrijven in feite aan elke voorwaarden toestellen moeten voldoen om in een explosiegevoelige omgeving veilig te werken.

Wanneer uw elektronische toestel ATEX proof is, wil dat zeggen dat uw toestel geschikt is voor gebruik in ruimtes waar explosiegevaar aanwezig is. We denken dan vooral aan bedrijven die werken in de gas- en petrochemische sector.

Hoe ontstaan dergelijke explosieve atmosferen? Vaak is dit het gevolg van brandbare gassen, damp, nevel of stof die in een ruimte ronddwalen. Die gassen en stoffen in combinatie met zuurstof en een ontstekingsbron, kunnen makkelijk tot een explosie leiden – iets wat u liever vermijdt natuurlijk.

Waarom heeft u een ATEX portofoon nodig?

Laten we beginnen bij de wat en waarom achter een PTT- of POC-systeem (walkie talkies of portofoons) in het algemeen. Eigenlijk is dat vrij makkelijk uitgelegd: dankzij een portofoon komt u op de snelste manier efficiënt in contact met de nodige personen binnen uw organisatie.

Doet er zich een noodsituatie voor? Dan is 1 druk op de knop voldoende om dit aan de juiste personen te signaleren (en een noodplan in werking te stellen, de juiste mensen te contacteren, …).

Of werken uw werknemers dagelijks in een omgeving waarin het écht handig is om snel in contact met elkaar te kunnen staan (zoals een magazijn of logistiek bedrijf linken https://www.sonal.be/nieuws/radiocommunicatie-in-magazijn-en-logistieke-bedrijven/ )? Dan is een PTT- of POC-systeem quasi onmisbaar!

Wanneer heeft u dan een ATEX systeem nodig? Wie in de gas- of petrochemische sector actief is, werkt waarschijnlijk al met portofoons. Want wanneer u met zulke gevoelige bestanddelen werkt, moet u continu met de juiste personen in contact kunnen staan.

Sommige elektrische toestellen kunnen echter een vonk veroorzaken, of ze zijn niet meer werkzaam boven bepaalde temperaturen. En wanneer u in explosiegevoelige ruimtes werkt, is dat uiteraard niet wat u wil. ATEX toestellen veroorzaken geen vonk die kan leiden tot een explosie in combinatie met bepaalde gassen, stoffen en zuurstof.

Sonal voorziet in ATEX portofoons op maat van uw bedrijf

ATEX gecertificeerde portofoons zijn bestand tegen ontploffingsgevaar. Sonal adviseert u graag over de portofoon die het beste bij uw bedrijf en activiteiten past.

In het assortiment van Sonal zijn verschillende types ATEX portofoons opgenomen van de merken Motorola, Kenwood en Entel. Afhankelijk van uw eisen en wensen zijn bepaalde modellen van deze explosiegevoelige portofoons meer of minder geschikt. Het is belangrijk dat u investeert in een radiocommunicatiesysteem dat werkt voor uw bedrijf.

Sonal adviseert u graag over het juiste ATEX systeem.

​Is uw organisatie gebaat bij een ATEX portofoonsysteem? Neem contact op met het team van Sonal.