België boven in World Solar Challenge

Sonal telecommunicatie speelt sleutelrol in overwinning

België boven in World Solar Challenge
October 22, 2019 Sonal

Sonal is trots deel uit te maken van het team dat er in slaagde de eerste plaats te pakken in de World Solar Challenge.  In de achtste deelname aan het wereldkampioenschap voor zonnewagens bereikte de Bluepoint, de wagen van het Agoria Solar team, na een uitputtingsslag van maar liefst 3020 km met een gemiddelde snelheid van 86.6 km/u als eerste de eindmeet in Adelaide.

Het belang van goede communicatie

Net zoals de voorbije edities had Sonal ook dit jaar het genoegen om het team te voorzien van de levensbelangrijke telecommunicatie oplossingen.  Maar waarom is dit zo van vitaal belang?

België boven in World Solar Challenge

Wel, om te beginnen is het belangrijk om weten dat de racewagen niet alleen de baan wordt opgestuurd: hij maakt daarentegen deel uit van een kolonne van maar liefst 8 voertuigen die elk een cruciale bijdrage leveren aan het welslagen van de race.

De meest in het oog springende is de wagen net achter de racewagen, ook wel eens “the brain” genoemd.  Deze vervoert een aantal ingenieurs die een sleutelrol spelen in het bepalen van de strategie.  Op basis van de input die zij ontvangen geven ze instructies aan de chauffeur zodat hij weet waar en wanneer hij extra gas mag geven, of net niet.

Die input krijgen ze onder meer van een wagen die zo’n 200 meter voor de racewagen rijdt, en die voornamelijk informatie doorspeelt over de toestand van het wegdek, gevaarlijke hindernissen, enz.  Enkele kilometers daarvoor rijdt dan weer een andere wagen wiens blik meer naar de lucht is gericht en vitale info bezorgt over de weersomstandigheden.

Uiteraard kan het ook eens mis lopen: als er zich technische problemen voordoen is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk wordt gemeld aan de juiste personen zodat die meteen kunnen ingrijpen en, indien nodig, ervoor kunnen zorgen dat de nodige vervangstukken ter plaatse zijn.

Het belang van een betrouwbare radioverbinding tussen al deze teamleden kan dan ook niet overschat worden.  Vandaar dat Sonal erg trots is dat deze belangrijke verantwoordelijkheid opnieuw aan haar werd toevertrouwd.

Het Agoria Solar Team werd uitgerust met 8 exemplaren van de licentievrije ENTEL DX446E portofoon.  Voor een maximaal gebruiksgemak kreeg de versie van de chauffeur een push-to-talk knop aan het stuur en een headset ingebouwd in de helm.  Om geen afbreuk te doen aan de aerodynamica van de wagen werd geopteerd voor een ingbouwde low profile antenne.

Razend spannende ontknoping

De wedstrijd zelf was voer voor een thriller: nooit eerder lagen de deelnemende teams zo dicht bij elkaar in de ranking.  De Bluepoint begon aan de slotdag met een achterstand van amper 2 minuten en 27 seconden op de leider, wat er voor zorgde dat alle teams het maximum uit hun wagen probeerden te halen.  Wie echter zo dicht tegen de limiet zit, gaat er jammer genoeg soms over, en wellicht was dit de reden van het drama waar het Nederlandse Vattenval Solar Team mee af te rekenen had: op minder dan 250 km van de finish brande de NunaX volledig uit, waarna de Bluepoint de overwinning kon binnenhalen.   “We hebben deze keer gefocust op de betrouwbaarheid en afwerking van de wagen, en dat loonde in deze race” aldus teammanager Willem-Jan Claes.