Binnenkort 5G technologie beschikbaar in Hasselts lab

Binnenkort 5G technologie beschikbaar in Hasselts lab
November 29, 2017 Sonal

Technologiebedrijven die willen experimenteren met een 5G netwerk kunnen binnenkort terecht in Hasselt dankzij een samenwerking van telecombedrijf Ericsson en de techbedrijvensite Corda Campus.  Samen lanceren ze een lab waar bedrijven innovatieve toepassingen van 5G-technologie kunnen testen.

De 5G Life campus bevindt zich in een zone die operator neutraal is, en wordt volledig geconnecteerd met het onderzoeks- en ontwikkelingslabo van Ericsson in Aken (Duitsland).

Wat is 5G

5G is de logische opvolger van 4G en hoewel er momenteel nog geen exacte informatie is over de precieze snelheden, wordt algemeen verwacht dat ze duizelingwekkend zal zijn.  Tests van Samsung wijzen erop dat snelheden van 10Gbit (1,25 Gigabyte) per seconde kunnen bereikt worden, wat honderden keren sneller zou zijn dan het huidige 4G netwerk.

Snelheid is echter niet het enige voordeel, zelfs niet het voornaamste:

  • Het 5G netwerk zou veel meer simultane gebruikers aankunnen.
  • De verbinding zou veel stabieler en betrouwbaarder zijn
  • Per gebied zou er een veel groter datavolume beschikbaar zijn, en het bereik van 5G zou groter zijn.

5G Wordt beschouwd als de noodzakelijke factor voor het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen zoals zelfrijdende auto’s, virtual reality, beacontechnologie voor het traceren van allerlei zaken, enz.  Met de huidige connectiviteit zijn deze technologieën nog veel te traag en omslachtig.

Tot nu toe werd het voortouw genomen door Zuid Korea, dat al behoorlijk investeerde in deze technologie.  Verwacht werd dat 5G daar rond 2020 operationeel zou zijn, en tegen 2021 in Europa.  De vraag is dan of België afwachtend reageert of mee voorop loopt.