
Dankzij extra functionaliteiten zoals de encryptie van gesprekken, GPS plaatsbepaling en alarmering is digitale radiocommunicatie (DMR) veiliger dan ooit. Omdat u digitaal met eenzelfde frequentie veel meer kwalitatieve gesprekscapaciteit kan genereren dan bij een analoog radionetwerk, is het ook een kostenefficiënte oplossing. Wat zijn de belangrijkste voordelen van digitale radiocommunicatie?
Meer weten over DMR en digitale radiocommunicatie? Neem contact op.
Wat is DMR?
Het DMR-protocol is een Europese digitale standaard die wereldwijd mag gebruikt worden. Het is sinds 2005 een ETSI-norm (Europees Telecommunicatie en Standaardisatie Instituut) die door vele telecommerken wordt gevolgd.
Technisch: de Time Division Multiple Access (TDMA)-techniek zorgt voor twee gescheiden gesprekskanalen op één frequentie. Deze techniek verdeelt de frequentie in tijdssloten op die om beurten aan beide gesprekskanalen worden toegewezen door middel van unieke Radio ID’s. Dankzij deze ID’s kunt u ook gespreksgroepen creëren en specifieke gebruikers adresseren.
Wat is digitale radiocommunicatie?
Radiocommunicatie op digitale wijze houdt in dat naast spraak ook andere informatie kan verzonden worden. Met eenzelfde frequentie kunt u dus veel meer gesprekscapaciteit genereren dan bij een analoog radionetwerk.
Bovendien is bij digitale radiocommunicatie de audiokwaliteit gevoelig beter omdat de software stemgeluid en storend omgevingsgeluid van elkaar onderscheidt. Hierdoor worden storende geluiden weggefilterd.
De voordelen van een digitaal radiocommunicatiesysteem
Omdat veel bedrijven nog met analoge radiocommunicatiesystemen werken, bieden digitale protocollen en software een brede waaier van extra mogelijkheden:
- Duidelijke communicatie zonder kwaliteitsverlies: de kwaliteit van het geluid is heel goed, heel breed, zonder ruis.
- Onderdrukking van omgevings- en achtergrondgeluiden. U kunt met andere woorden perfect communiceren als u met uw portofoon of walkietalkie naast een luidruchtige turbine staat.
- Uitstekende kwaliteit ook over langere afstanden door het grote dekkingsbereik. Als u met een analoog toestel aan de rand van uw dekkingsbereik staat, zal er veel ruis op de lijn zitten. Met een digitaal systeem blijft de communicatie helder.
- De helft van de tijd zenden, waardoor u batterij bespaart.
- Op één frequentie zijn twee simultane, gelijktijdige gesprekken mogelijk.
- Met een DMR kunt u ook andere data doorseinen zoals tekstberichten, gps-posities en alarmeringen, …
- Alarmeringen: b.v. Man-down alarm: bij een val zal het radiocommunicatiesysteem in alarm gaan. Bij het Lone-worker alarm: als u alleen werkt, zal uw systeem om de zoveel tijd een teken van leven geven.
- Koppelen met gebouwbeheersystemen, brandmeldcentrales en een uitgebreid pallet aan trackingsystemen op een dispatch systeem.
- Compatibiliteit met analoge netwerken: digitale portofoons kunnen ook in ‘analog mode’ werken.
- Bestaande antennes kunnen gebruikt worden voor digitale signalen.
Conclusie. Met digitale radiocommunicatie heeft u dus efficiënte communicatie met goede verstaanbaarheid en extra functionaliteiten zoals encryptie van gesprekken, prioriteitsoproepen, noodoproepen, GPS plaatsbepaling en Man-Down alarm.
Sonal is merkonafhankelijk
De DMR technologie vindt u bij diverse merken zoals Kenwood, ICOM, Motorola, Date, Hytera, TAIT en Radio Activity. Sonal beschikt over een breed gamma, werkt merkonafhankelijk en adviseert de ‘juiste oplossing in de juiste situatie’, zowel technisch, budgetgerelateerd en afgemeten aan uw behoeften in de toekomst.
Tip: minder licentiekosten betalen dankzij NXDN
Telecomoperators betalen een jaarlijkse licentie om een frequentie te mogen gebruiken. De kost van deze licentie(s) wordt berekend door het BIPT (Belgian Institute for Postal services and Telecommunications) aan de hand van de nodige bandbreedte. Het merk Kenwood gebruikt een andere standaard (NXDN), waarbij weinig bandbreedte nodig is (very narrow band). Het gaat om name de helft van andere standaarden en technologieën, waardoor de kost voor de bandbreedte voordeliger uitvalt. Dit is interessant voor kmo’s en grote bedrijven die een beroep doen op netwerken met een beperkt aantal gesprekskanalen.
Meer weten over DMR en digitale radiocommunicatie? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!