Besparen op bandbreedte (en dus je factuur): het NXDN-systeem voor beginners

Besparen op bandbreedte (en dus je factuur): het NXDN-systeem voor beginners
November 29, 2021 kiona jautze

Onzichtbaar voor het blote oog, zijn we voortdurend omringd door frequenties. Allerhande signalen en boodschappen suizen geruisloos door de ether, op zoek naar hun bestemming. Sinds hun ingebruikname door radiocommunicatie, worden steeds meer frequenties opgeëist door verschillende gebruikers. Meer nog: het is een drukte van jewelste en vechten om wat bandbreedte.  

Als jouw onderneming gebruik maakt van radioapparatuur, betaal je jaarlijks voor een vergunning hiervoor. Deze controle wordt uitgevoerd door het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). In ruil daarvoor garandeert het BIPT je ook een -letterlijk- ‘ongestoorde’ werking: wanneer iemand anders onvergund jouw frequentie gebruikt, gaan zij erachteraan.  

Maximaal gebruikmaken van frequenties 

Op vlak van radiocommunicatie zit onze ether behoorlijk vol. Het is door overheden deskundig onderverdeeld in frequenties en kanalen, waarvan het leeuwendeel al toebedeeld is aan belangrijke spelers. Omdat het spectrum zo schaars aan het worden is, probeert het BIPT de frequenties zo dicht mogelijk bij elkaar te laten liggen. Wanneer je minder bandbreedte gebruikt, moet je logischerwijs ook minder betalen.  

“We vergelijken het graag met autostrades. Het is onmogelijk om alles te betonneren en van het hele land rijvakken te maken. Wat wél kan, is bestaande autostrades zo efficiënt mogelijk proberen te gebruiken. Hoe meer plaats je erop inneemt, hoe meer je betaalt, en andersom.” – Marc Vermeulen, Technical Support & Project Manager bij Sonal.  

   Kabel

Meer bandbreedte, hogere factuur 

Op dit principe werd behendig ingespeeld door NXDN, het geesteskind van de samenwerking tussen Icom en Kenwood. NXDN is een open standaard voor openbare landmobiele radiosystemen. Dit Amerikaanse protocol specialiseerde zich doelbewust in uiterst smalbandig gebruik van onze schaarse frequenties. Het doel is om radiocommunicatie te verbeteren in alle opzichten: naar spraakkwaliteit, zendbereik en verschillende inzetbaarheden. Ook de digitalisatie ervan, die al vele jaren in opmars is, valt onder dit vakgebied.  

Besparen op je bandbreedte, en dus je factuur? Neem hier contact op 

Eenvoudig besparen door een éénmalige investering 

De NXDN-technologie is met name interessant voor bedrijven die hun bestaande radiocommunicatie willen vernieuwen. Een eenvoudige rekensom: een bedrijf werkt met 50 toestellen waarop ze een vergunning betalen. Gesteld dat ze een bandbreedte van 12,5 gebruiken en daar telkens €100 voor betalen, halveert hun factuur als ze een switch maken naar een bandbreedte van 6,25.  

“Vele bedrijven gebruiken al meer dan 10 jaar dezelfde analoge radiocommunicatie. Ze betalen zich blauw aan het BIPT zonder te beseffen dat een eenmalige investering in nieuwe technologie zich in enkele jaren al terugverdient”, aldus Marc Vermeulen.  

Naast een aanzienlijk financieel voordeel, staat een switch naar het NXDN-systeem ook garant voor een aanzienlijk hogere communicatiekwaliteit. Het geluid is duidelijker, het dekkingsgebied is ruimer én het batterijverbruik ligt een stuk lager.  

Kan jouw onderneming mogelijk ook besparen? Ook een gratis demo behoort tot hun aantrekkelijke dienstverlening. Neem vrijblijvend contact voor meer informatie!