Over en uit voor Astrid radionetwerk

Nood aan mobiele data en technisch falen betekent finale doodsteek

Over en uit voor Astrid radiocommunicatie netwerk
October 15, 2018 Sonal

Stellen dat het radionetwerk Astrid, dat werd opgericht voor de communicatie tussen politie- en  hulpdiensten, een doodgeboren kind is zou wellicht wat overdreven zijn.  Dat het een tragisch verhaal van technisch falen en onderfinanciering is, komt dan weer wel dichter bij de waarheid.

We keren even terug naar de tijd, naar 29 mei 1985 om precies te zijn: in het Heizelstadion draait de Europacupfinale tussen Juventus en Liverpool uit op een menselijk drama.  De communicatie tussen de hulpdiensten was die dag minstens even rampzalig en deed de vraag rijzen naar een beter netwerk.  Pas in 2000, 15 jaar na de tragedie, werd het koninklijk besluit ondertekend dat de vergunning voor het walkie-talkie netwerk toekende.

ASTRID, dat een afkorting was voor  All-round Semi-cellular Trunking Radio communication system with Integrated Dispatching, werd een Tetra netwerk.  Dit is een digitale standaard voor radiocommunicatie die werd opgesteld door het Europees Telecommunicatie en Standaardisatie Instituut (ETSI).  Tetra biedt een aantal specifieke voordelen: Een snelle opzettijd voor oproepen, betrouwbaarheid, mogelijkheid tot instellen van prioriteiten, beveiliging en geluidskwaliteit. Naast toepassing in het Astrid netwerk maken ook andere organisaties gebruik van Tetra: De luchthavens van Zaventem, Eindhoven en Schiphol, de Nike vestiging in Laakdal, Het Antwerps havenbedrijf, e.a.

Helaas liep het reeds van in het begin fout: de bestelling voor het nieuwe radionetwerk, goed voor een bedrag van €175 miljoen, werd gegund aan Kreutler, Telindus en Nokia.  Door vertraging in de oplevering mocht het consortium een boete van €2.5 miljoen ophoesten en werd het systeem pas uitgerold in 2004.

Gaandeweg nam de communicatiebehoefte andere vormen aan: daar waar de focus initieel lag op spraakberichten die slechts een beperkte bandbreedte vereisen, steeg de vraag naar de mogelijkheid tot het versturen van afbeeldingen en video’s.  Om hieraan tegemoet te komen werd in 2014 de “Bluelight” 3G diensten aangeboden, die gebruik maakten van het GSM netwerk.

Ondertussen werd al jaren luidop de vraag gesteld waarom er niet volledig werd overgeschakeld naar het GSM netwerk.  De voornaamste reden om dit niet te doen was de vrees voor overbelasting.

Toen op 22 maart 2016 tijdens de terreuraanslagen echter bleek dat het Astrid netwerk helemaal door het ijs zakte en de politiediensten zich moesten bedienen van Whatsapp, was het lot van Astrid zo goed als bezegeld.

Nu is dus beslist dat alle gebruikers van het Astrid netwerk zullen overschakelen naar het GSM netwerk. Ook dit zal een werk van lange adem worden, met name 5 a 10 jaar.  Dit betekent dat overstap ten laatste zal gerealiseerd worden in 2028.