2018 Is het jaar dat Panasonic haar honderdjarig bestaan viert, een periode waarin het zichzelf steeds als doel heeft gesteld het comfort en de levenskwaliteiten van de mensen te verbeteren. Dit zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak, dankzij technologische innovaties op het gebied van huishoudelijke toestellen, communicatietechnologie, audio en video, batterijen en elektronische componenten.
Als bevoorrecht Panasonic partner op het vlak van telecommunicatie konden we deze belangrijke mijlpaal natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan, en daarom bieden we u een overzicht van enkele memorabele innovaties op het vlak van radiocommunicatie en telefonie.
1918
De oprichter van Panasonic, Konosuke Matsushita, was er van overtuigd dat er in huishoudelijke kringen een grote vraag zou ontstaan naar praktische, kwalitatieve elektrische producten. Als gevolg daarvan bracht Panasonic als eerste product een stopcontact op de markt dat in een bestaande lampfitting kon geschroefd worden. Destijds hadden de meeste gezinnen slecht de beschikking over slechts 1 stroompunt, en met dit product had men de keuze tussen een lamp en een stopcontact.
Twee jaar later volgde dan de dubbele fitting, waardoor men de verlichting kon combineren met het gebruik van een elektrisch toestel, bijvoorbeeld een strijkijzer.
De jaren 50 van de vorige eeuw luidden het begin van het telecom tijdperk in.
In 1950 bracht Panasonic, toen nog onder de merknaam National, met de PR-1 hun eerste mobiele FM draadloos zendapparaat uit. In 1951 volgde de eerste intercom, en in 1958 volgde de eerste taxi radio met basisstation.




1961
De eerste Panasonic transceiver zag het levenslicht, een draagbaar toestel dat zowel kon zenden als ontvangen.
Dit ranke toestel, voorzien van een kwetsbaar ogende telescopische antenne en elegante lederen etui met draagriem lijkt in niets op de hedendaagse robuuste walkie talkies waarvan het destijds de voorloper was.
1971
Lang voor er sprake was van Bluetooth kwam Panasonic op de markt met haar eerste versie van de autotelefoon.


In datzelfde jaar maakte de wereld kennis met Panasonic’s eerste telefoon voorzien van druktoetsen. Deze toetsen waren (nog) geen alternatief voor de klassieke draaischijf, maar stonden de gebruikers toe om lijnen in wacht zetten en over te nemen. Een belangrijke evolutie op het vlak van professionele telefonie.
1972
De Pana Memory VB-833, het eerste automatisch antwoordapparaat van Panasonic, werd aan het publiek voorgesteld. Opnieuw een grote stap in de kantoorautomatisering.

1973
Faxtoestellen werden oorspronkelijk alleen maar gebruikt door de overheid, nieuwsagentschappen en een kleine schare van multinationals die hiervoor gebruikt maakten van (semi) leased lines. Samen met de deregularisatie van de telefoonlijnen in maart 1973 bracht Panasonic met de Panafax 2000 een faxtoestel op de markt dat bestemd was voor een ruimer professioneel publiek. Voor het eerste zaten de ontvanger en zender gecombineerd in hetzelfde toestel, en kon het toestel gebruikt worden met een klassieke telefoonlijn. Dit maakte van de Panafax 2000 een groot commercieel succes.

1988
Panasonic vervangt de merknaam “National”
In 1988 wordt het label “National”, die tot dan toe gebruikt werd voor elektronische apparatuur voor thuis- en professioneel gebruik, wereldwijd definitief vervangen door “Panasonic”. Deze merknaam, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1955, werd tot dan toe voornamelijk gebruikt voor audio apparatuur en is een samentrekking van de termen pan (wat globaal betekent) en sonic (geluid).

1994
Twee jaar na de lancering van het DECT protocol verschijnt de eerste Panasonic digitale draadloze telefoon voor thuisgebruik op de markt.
2018
Panasonic viert haar 100-jarig bestaan is heden ten dage een van de meest vooraanstaande marktleiders op het vlak van professionele telecommunicatie.
