Zware uitdaging voor Punch Powertrain Solar Team in Chili

Team rekent op Sonal communicatie tijdens Carrera Solar Atacama

Punch Powertrain Solar Team staat voor een zware uitdaging in Chili
October 12, 2018 Sonal

Punch Powertrain Solar Team staat voor een zware uitdaging in Chili

Het Punch Powertrain Solar Team neemt voor de eerste keer deel aan de Carrera Solar Atacama, de meest extreme race voor zonnewagens ter wereld! Bij een nieuwe race horen nieuwe uitdagingen, niet alleen technisch maar op ook op communicatievlak. Gelukkig kon het Belgische Solar Team rekenen op de expertise van Sonal.

De slogan van de race is niet zonder reden: “Are you extreme enough?”. De race start in Santiago, de hoofdstad van Chili, en eindigt in Arica in het noorden. Dit traject is zo’n kleine 2500 km lang, en loopt doorheen verschillende klimaatzones.  Bovendien doorkruisen de deelnemers  het Andes-gebergte waarbij twee bergen van maar liefst 3500 meter overwonnen moeten worden.

Lynn De Haes, woordvoerder van het Solar Team:  “Tijdens de race is communicatie essentieel: we rijden de volledige race in konvooi om de veiligheid van de zonnewagen te garanderen. De ‘Brains’, de wagen die net achter de zonnewagen rijdt, monitort continu de technische aspecten van de zonnewagen en houdt contact met de chauffeur. Hiervoor gebruiken we de walkietalkies van Sonal. De helm van de chauffeur is uitgerust met luidsprekers en een microfoon om het contact zo makkelijk mogelijk te houden. Zo kunnen we doorgeven aan de chauffeur doorgeven hoe snel hij moet rijden, hem waarschuwen als er obstakels aankomen en controleren of hij nog voldoende alert is om verder te rijden.

De race zal een hoge tol eisen: niet alleen van de chauffeur, maar van het hele team en het materiaal. We rijden door afgelegen gebieden, hoge bergen en lange rechte wegen langs de kust. We hebben dus niet altijd bereik met onze gsm. Ook daar kunnen we rekenen op Sonal, zij hebben ons uitgerust met satelliettelefoons die we kunnen gebruiken in geval van nood. Zo kunnen we een stuk veiliger en met een gerust hart de race afleggen.”

Op zaterdag 20 oktober starten de deelnemers aan de race in Santiago, Chili. Het Solar Team wacht met spanning af welke uitdagingen ze te verwerken zullen krijgen, maar zijn alvast in een ding gerust: de communicatie zal zeker vlot verlopen!