Internet via satelliet

Betaalbare oplossingen met elkaar vergeleken

Satelliet via Internet
februari 27, 2017 Sonal

Bent u op zoek naar een oplossing om toegang tot het internet via satelliet te verkrijgen? Dan is de kans reëel dat u al een poosje hebt zitten ploegen doorheen een schier eindeloze stroom van informatie, technische specificaties en ronkende beloftes waar een kat haar jongen niet meer in terugvindt. In dit artikel gaan we een poging ondernemen om oplossingen rond internet en satelliet op een helder manier toe te lichten. Hierbij zullen we het voornamelijk hebben over mobiele oplossingen die ons in staat moeten stellen om in zogenaamde buitengebieden de mogelijkheid te hebben om via satelliet internet gerelateerde taken uit te voeren zoals surfen, het versturen van e-mail en het up- of downloaden van bestanden en foto’s.

Als specialist in satellietcommunicatie biedt Sonal oplossingen aan in twee merken, namelijk Iridium en Inmarsat.  Het zijn de twee oudste een meest gebruikte satellietnetwerken, en ze bieden een aantal producten aan die u kan gebruiken om internettoegang te verkrijgen via satelliet.  Verderop in het artikel zullen we de verschillende voor- en nadelen van elk product bekijken.

internet via satelliet

Internet via satelliet telefoon

Satelliettelefoons hoeven geen introductie:  Ze staan een gebruiker toe om gesprekken te voeren op afgelegen locaties waar een GSM zo nuttig is als een vork in een suikerpot.  Doorheen de jaren zijn ze geëvolueerd van een “transportabele” vorm waarbij men de telefoon in een draagtas over de schouder droeg, tot een sexy formaat dat vergelijkbaar is met de eerste versies van de GSM.

De huidige generatie satelliet telefoons kunnen naast voice eveneens gebruikt worden voor datatoepassingen. Dit gebeurt door uw laptop met de handset te verbinden via de USB poort.  Merk op dat ik hierbij het woord “laptop” gebruik, en niet mobile device: Het is namelijk niet mogelijk om via een satelliet telefoon enig ander toestel van data te voorzien dan een klassieke laptop, aangezien een tablet of smartphone niet beschikt over een Type-A USB poort.  Hiermee zijn we dan ook op de belangrijkste beperking gestuit van het gebruik van een satelliet telefoon voor internet: Wanneer mobiliteit een focus is, kan het een bezwaar zijn als u geen gebruik kan maken van een tablet voor het uploaden van uw foto’s of het updaten van uw facebook.  Een laptop weegt toch al snel 2kg, en onderweg telt elke gram mee.

Men kan argumenteren dat het voor occasioneel gebruik leuk is dat de satelliet telefoon ook gebruikt kan worden om te surfen op je laptop, maar als de focus van je behoefte echt op data ligt en niet zozeer op voice, dan lijkt een access point meer aangewezen.

Internet via satelliet access point

Een tweede manier om internet via satelliet te verkrijgen is via het gebruik van een access point, dat gebruik maakt van WIFI om te connecteren met (mobiele) toestellen.  Meteen is het voordeel van een wifi access point t.o.v. een satelliet telefoon al duidelijk: Dankzij WIFI kan u naast de klassieke laptop ook smartphones en tablets connecteren. Bovendien is het mogelijk om meerdere devices te linken, al moet men natuurlijk wel rekening houden met de beschikbare bandbreedte.

Maar wat met voice?  Als we kiezen voor een internet satelliet access point in plaats van een satelliet telefoon, zijn we dan nog in staat om ook via satelliet telefoongesprekken te voeren?  Het antwoord is ja, al is dit iets omslachtiger: Zowel Iridium als Inmarsat stellen een app ter beschikking die toestaat om met je smartphone of tablet SMS berichten te versturen of telefoongesprekken te voeren via je satellietverbinding.  Het werkt via VoIP, en je zou het kunnen vergelijken met het bellen via Skype naar een gewoon nummer. Nadeel? De apps zijn uitsluitend verkrijgbaar voor Android of IOS, dus Windows toestellen vallen helaas uit de boot.  In het hoger segment van access points vinden we modellen die optioneel kunnen uitgebreid worden met ISDN handsets.

Om even een SMS te versturen via satelliet ben je dus wel even zoet: Eerst dien je je access point op te stellen, vervolgens connecteer je je smartphone, tablet of handset, en dan pas kan je het bericht versturen of het telefoongesprek aangaan.  Zolang je deze opstelling niet hebt uitgevoerd ben je uiteraard zelf niet telefonisch bereikbaar, waardoor het al snel duidelijk wordt dat deze oplossing niet echt praktisch is als je tijdens je reis van plan bent om geregeld te telefoneren of SMS berichten te sturen.

Welk satelliet internet access point?

Zoals gezegd is een internet satelliet access point de meer aangewezen oplossing als de behoefte zich vooral concentreert op data, en niet zozeer op voice. Daarom zullen we nu even inzoomen op enkele oplossingen die momenteel op de markt zijn.

Aangezien Sonal oplossingen aanbiedt in Iridium en Inmarsat, is het aangewezen om ook even de verschillen tussen beide satellietnetwerken toe te lichten.

Inmarsat

Inmarsat Satelliet Netwerk

Inmarsat is netwerk met een focus op data, en biedt dus een grote bandbreedte aan.  Hiervoor maakt het gebruik van 4 geostationaire satellieten die zich allemaal boven de evenaar bevinden.  Dit betekent dat ze een baan rond de aarde volgen die qua omlooptijd exact dezelfde is als de rotatiesnelheid van de aarde. Vanop de aarde gezien lijkt het dan ook alsof de satelliet altijd op de zelfde positie in de lucht stil lijkt te hangen.  Het nadeel van dit principe is de afstand van de satelliet tot de aarde: Aangezien de middelpuntzoekende kracht afgestemd moet zijn op de zwaartekracht van de aarde, bevindt een geostationaire satelliet zich altijd ongeveer 36000 km van de aarde, wat voor een vertraging van de communicatie zorgt (latency).

Een tweede nadeel is de dekking: aangezien een geostationaire satelliet zich altijd boven de evenaar bevindt, is er geen perfecte dekking van de noord- en zuidpool.  Vergelijk de aarde met een dobbelsteen, waarbij er zich een satelliet bevindt naast elke zijdelings vlak, maar niet boven en onder de dobbelsteen.

De Inmarsat IsatHub

De Isathub van Inmarsat is een toestel dat je qua design niet meteen zou associëren met de ruige en veeleisende omstandigheden van pakweg het Marokkaanse Atlasgebergte of de rotsige vlaktes van de Gobi woestijn.  Toch zorgt de IP65 rating ervoor dat dit glad model moeiteloos zijn mannetje zal staan tijdens de meest genadeloze zandstorm.

De sterkste troef van de Isathub is de snelheid van 384kbps. Hiermee kan je in theorie een bestand van 1 Mb uploaden in 20 seconden. Met een richtprijs van € 1200 euro, een gewicht van 900g en een talktime van 2 uur is dit toestel de ideale middelmaat op het vlak van budget, gewicht en snelheid.

Vanwege het geostationaire verhaal is het belangrijk dat de antenne steeds naar de satelliet gericht is teneinde optimaal van de beschikbare bandbreedte te genieten.  Dit maakt dat het toestel uitsluitend geschikt voor toepassingen op land (tenzij je op een boorplatform zit).

Inmarsat BGAN

Met de de Inmarsat BGAN begeven we ons even naar het (semi-) professionele segment van het mobiele spectrum.  BGAN is een protocol dat door verschillende fabrikanten wordt gebruikt voor oplossingen die geschikt zijn voor land, mobiel of maritiem.

Mobiele en maritieme oplossingen vereisen dure antennes die in staat zijn om tijdens de rit (mobiel) of de vaart (maritiem) automatisch de ideale positie richting de satelliet te handhaven.  Gezien het kostenplaatje laten we deze producten nu even buiten beschouwingen.

De Inmarsat BGAN is een geschikt om een geïmproviseerde werkplek van meerdere personen te voorzien van voice en data access.  De terminal heeft een snelheid van 492 kbps, en biedt naast USB en 802.11 broadband wireless LAN eveneens de mogelijkheid om te connecteren via Ethernet en ISDN.  Er kunnen tot 11 simultane sessies worden opgezet, wat de BGAN erg geschikt maakt om een team te voorzien van high speed internet, streaming video en voice functionaliteiten.  Met name de mogelijkheid om gebruik te maken van ISDN handsets onderscheidt dit model van compactere toestellen die meer op mobiliteit mikken.  De fysieke kenmerken zijn dan ook navenant: met een gewicht van 2.8kg is een van de zwaarste mobiele modellen op de markt.

Iridium

Iridium Satelliet NetwerkNiet minder dan 66 satellieten vormen momenteel het meest uitgebreide commerciële satellietnetwerk ter wereld.  Het zijn Low Earth Orbit (LEO) satellieten, wat betekent dat ze om de aarde circuleren op relatief lage hoogte (780km).  Dit hoge aantal satellieten maakt dat Iridium een betere dekking heeft tegenover al haar concurrenten.  De satellieten zijn niet geostationair: dit heeft als nadeel dat er tijdens een verbinding soms gebruik wordt gemaakt van verschillende satellieten (via een zogenaamde “handover”), wat er voor kan zorgen dat de verbinding soms onstabiel is.  Anderzijds hoeft de antenne niet steeds naar hetzelfde punt in de lucht gericht te zijn om de verbinding te vrijwaren.  Dit is bijzonder handig voor maritieme toepassingen, en in het bijzonder bij kleine vaartuigen, waar de golven het soms onmogelijk maken om een antenne steeds naar het zelfde punt te richten.

In tegenstelling tot Inmarsat is Iridium een voice netwerk: een focus op goede bereikbaarheid maar met beperkte bandbreedte.

Iridium Go

De Iridium Go Is momenteel de enige oplossing voor internet via satelliet die Iridium aanbied, en geldt voornamelijk als concurrerent van de Inmarsat IsatHub.  Het toestel weegt slechts 300g maar doet met een snelheid van amper 2.4 kbps helaas niet beter dan een satelliet telefoon. Ter duiding: Het uploaden van een bestand van 1Mb zou met dit toestel theoretisch ongeveer 7 minuten duren.

Dankzij het uitgebreide satellietnetwerk van Iridium is dit toestel wel bruikbaar op elke plaats op aarde, inclusief de polen, en is de Iridium Go eveneens geschikt voor maritieme toepassingen. Met een aankooprijs van €820 weegt dit toestel minder zwaar door in het reisbudget.  Ook mooi meegenomen is de autonomie van maar liefst 5.5 uur talktime en 15 uur standby waarmee het gevoelig beter doet dan de IsatHub.

Conclusie

Wanneer men behoefte heeft aan grote datatransfers is het aangewezen om gebruik van een Inmarsat access point. Dit netwerk biedt een grotere bandbreedte, maar biedt zwakkere dekking aan de polen. Bovendien zijn de Isathub en de BGAN niet geschikt voor maritieme toepassingen.

Wil men zich beperken tot licht internetverkeer, of zoekt men een betaalbare oplossing voor vaartuigen en jachten, dan is de Iridium Go aangewezen.

Internet via satelliet telefoon is qua performantie vergeljkbaar met de Iridium Go maar vanwege de connectie via USB alleen geschikt voor laptops.

Iridium Go

IsatHub

BGAN

Iridium 9201

Afmeting

11.4 x 8.3 x 3.2 cm

18 x 17 x 3 cm

34.5 x 27.5 x 5 cm

14.3 x 5.5 x 3 cm

Gewicht

305 g

900 g

2.8 kg

266 g

Batterij

5.5h talk / 15h standby

2h talk / 8h standby

36h standby
Transmit: 162Mb via Ethernet
Receive: 864Mb via Ethernet

3h talktime / 30h standby

Dekking

Wereldwijd

Wereldwijd*

Wereldwijd*

Wereldwijd

Duurzaamheid

IP 65 / 810F Militairy standard

IP 65

IP 55

 –

Data snelheid

2.4 kbps

385 kbps

492 kbps

2.4 kbps

Multi user

Ja

Ja

Ja

Nee

*exclusief de poolgebieden