Kwalitatief en kostenefficiënt: DMR radiocommunicatie en gekoppelde dispatching software

Kwalitatief en kostenefficiënt: DMR radiocommunicatie en gekoppelde dispatching software
July 15, 2022 kiona jautze

Betere gesprekskwaliteit, groter zendbereik, simultane gesprekken op 1 frequentie … Een digitalisatie van uw radiocommunicatiesysteem en een verbinding met uw dispatching systeem biedt veel voordelen! Wist u bijvoorbeeld dat u met een geïntegreerd en gekoppeld DMR systeem van Sonal kan lokaliseren waar mensen zich bevinden op welk moment? Dat kan erg handig zijn in onder andere crisissituaties.

Radiocommunicatie op maat van uw organisatie? Contacteer Sonal!

First things first – wat is de DMR-standaard, en welke voordelen biedt het u?

DMR staat voor Digital Mobile Radio. Het is een een Europese digitale standaard die wereldwijd mag gebruikt worden voor  tweerichtings radioverkeer. De DMR-standaard bestaat eigenlijk om twee redenen. Ten eerste moest een digitaal digitaal radiocommunicatiesysteem ontwikkeld worden dat zowel qua kost als complexiteit laag bleef. Ten tweede moest het systeem ervoor zorgen dat toestellen van verschillende fabrikanten met elkaar konden samenwerken.

Bovendien bestaat er binnen de DMR-standaard zoiets als de Time Division Multiple Access (TDMA)-techniek. Die zorgt ervoor dat twee gescheiden gesprekskanalen op één frequentie kunnen bestaan. Hoe dan? Deze techniek verdeelt de frequentie in tijdsloten op die om beurten aan beide gesprekskanalen worden toegewezen door middel van unieke Radio ID’s. Dankzij deze ID’s kunt u ook gespreksgroepen creëren en specifieke gebruikers adresseren.

Allemaal erg technisch, maar waar zit het voordeel dan? Eigenlijk is het simpel. U kunt dankzij een DMR radiocommunicatiesysteem zelf beslissen welke toestellen u wil aanschaffen, zonder gebonden te zijn aan een gepatenteerd systeem dat u duur kan uitkomen in onderhoud of vervanging.

Bovendien brengt een dergelijke digitalisatie van uw radiosystemen ook andere voordelen met zich mee, net omdat het werkt met digitale data. Zo zorgt het voor een betere gesprekskwaliteit, een langere autonomie van de batterij van uw portofoon, een groter zendbereik ervan…En u kunt er makkelijk dispatching software aan koppelen. Wat dat concreet betekent, leggen we hieronder uit.

Meer weten over de voordelen van digitale radiocommunicatie? Klik hier!

Koppeling tussen uw DMR-systeem & dispatching software

Gebruikt u quasi dagelijks walkie talkies? Door een digitale connectie te leggen tussen de dispatching software in uw operator- of controlezaal en uw radionetwerk, haalt u daar het meeste uit. U zorgt ervoor dat u efficiënter, sneller en veiliger kan gaan werken met uw portofoons.

Zo kunt u dankzij dispatching software niet alleen tekstberichten versturen via uw DMR systeem, ook alarmen kunnen makkelijk verstuurd worden. En dat kan de veiligheid van uw organisatie alleen maar vergroten. Stel dat er zich bijvoorbeeld ergens in uw bedrijf een voordoet – dan kunt u hier sneller op reageren.

Nog een groot voordeel (misschien wel het grootste voordeel!)  van een koppeling tussen uw DMR- en dispatching systeem is het feit dat u makkelijk je portofoons kan lokaliseren. U kunt altijd en overal bekijken waar de werknemers met de portofoon zich bevinden. Erg handig voor logistieke operaties, of opnieuw, wanneer een crisissituatie zich voordoet binnen uw vier muren.

Een voorbeeld. Stel dat u op een universiteitscampus een dergelijk systeem installeert. Op deze campus loopt veiligheidspersoneel rond, maar ook een technisch team, een sanitair team… Dankzij één centraal gestuurd persoon, of een centraal gestuurd dispatching systeem, kunnen die teams allemaal aangestuurd worden door één centrale dispatcher. Of er bevindt zich een ongewenst persoon op de site? Ook dan kan die situatie snel en efficiënt opgelost worden.

Benieuwd naar meer voorbeelden? Check hier hoe Sonal  een militair domein voorzien heeft van een systeem op maat!

Sonal zorgt voor DMR radiocommunicatiesystemen en dispatching software  op maat van uw bedrijf!

Overtuigd? Sonal zorgt er voor dat u een radiocommunicatiesysteem gebruikt dat werkt voor uw bedrijf.  Samen met uw team gaat Sonal op zoek naar een oplossing die de noden invult. Die persoonlijke aanpak is handig – zo kunt u verder met een systeem op maat!

Een DMR-systeem en dispatching software op maat van uw bedrijf? Neem direct contact op met Sonal!