Carl Plasschaert steekt Atlantische Oceaan over met roeiboot

Talisker Whiskey Atlantic Challenge

Talisker Whiskey Atlantic Challenge: Carl Plasschaert steekt Atlantische Oceaan over met roeiboot
december 27, 2019 Sonal

Op 12 december 2019 vertrekt Carl Plasschaert uit Laakdal vanuit de Kanarische eilanden voor wellicht de grootste fysieke uitdaging van zijn leven: Een solo roeitocht over de Atlantische oceaan.

Dit kadert in de Talisker Whiskey Atlantic Challenge, een event waaraan zowel teams als solo renners kunnen deelnemen.  Als Carl in zijn opzet slaagt, zou hij de eerste Belg ooit zijn die de Atlantische oceaan met een roeiboot bedwingt.

“Oorspronkelijk was het echter niet de bedoeling om deze uitdaging alleen aan te gaan”, vertelt Carl.  “Een vriend had me gevraagd of ik met hem wilde deelnemen als duo, maar door omstandigheden moest hij helaas afhaken.  Het idee bleef echter hardnekkig in mijn hoofd spelen, waardoor ik dan uiteindelijk besloot om alleen deel te nemen.  

Ervaring als roeier had ik niet, maar anderhalf jaar geleden heb ik me dan aangesloten bij roeiclub “The Oar”, waar ik ervaring heb kunnen opdoen in verschillende types van boten. Dit heeft me enorm geholpen, hoewel de techniek op het vlakke water van een kanaal erg verschilt van roeien op zee:  de boot weegt 500 kg en ligt stabieler in het water, waardoor technische foutjes veel minder worden afgestraft.  Daarnaast zit je op zee veel hoger op de boot, en loont het de moeite niet om je blad te draaien tijdens de roeibeweging.”

Communicatie

Op zee is een betrouwbare telecommunicatie letterlijk van levensbelang.  Daarom was het essentieel dat Carl bij Sonal terecht kon voor een adequate ondersteuning op het vlak van know-how en hardware.

Carl licht toe: “De organisatie verplicht ons om twee satelliet telefoons met te nemen: Een exemplaar hou ik bij de hand, een tweede is mee verpakt in een emergency kit, samen met onder meer reddingsvlot.  Sonal adivseerde me hiervoor de Iridium Extreme, een robuuste satelliet telefoon met ondermeer GPS tracking en SOS functie.

Voor de nautische communicatie werd de ICOM IC-25 aangeraden: dit is een compacte marifoon die onder andere voorzien is van de flash and float functie.  Dit zorgt ervoor dat het toestel niet zinkt en automatisch een lichtsignaal verstuurt als het in het water terecht komt.”

Verwacht wordt dat Carl ongeveer 60 dagen nodig zal hebben om de 5000 km al roeiend af te leggen.  Als alles goed gaat zal hij  midden februari aankomen op het eiland Antigua, een eiland in de Caraïbische zee en tevens eindbestemming van de Talisker Whisky Atlantic Challenge.

Tijdens de duur van de overtocht kan men de positie van de deelnemers volgend via de volgende link https://www.taliskerwhiskyatlanticchallenge.com/2019-race-tracking/

Voor meer info over de challenge: https://www.taliskerwhiskyatlanticchallenge.com/

De persoonlijke website van Carl Plasschaert (Team Maktub): http://www.atlanticjourney.be/

 

Carl Plasschaert in de media

Reportage op de regionale zender RTV