VoIP telefonie, languit Voice over IP, domineert steeds meer het telefoonlandschap. Het wordt systematisch naar voor geschoven als de oplossing die uw telefoonkosten –zal decimeren. Wie nog gebruikmaakt van ISDN, of analoge lijnen, wordt meewarig bekeken. Logisch: de overstap naar VoIP kost relatief weinig moeite en levert veel op. Jammer genoeg bestaan er ook veel misverstanden over VoIP. Sonal verheldert.
Wat is VoIP telefonie?
VoIP is een technologie waarbij we via een computernetwerk telefoneren. Ons stemgeluid (Voice) wordt omgezet naar het internetprotocol (IP) dat we al jaren gebruiken om te surfen, mailen, enzovoort. Dit heeft als voordeel dat we eigenlijk geen gebruik meer maken van het klassieke telefoonnetwerk. Een telefoongesprek naar een verre bestemming wordt zo even goedkoop als het versturen van een uitgebreide mail. In beide gevallen wordt er een datapakketje verstuurd, alleen wordt in het geval van VoIP dit datapakketje op de eindbestemming weer omgezet naar geluid.
Ontdek: Sonal VoIP telefonie voor zelfstandigen en zakelijke klanten
Ontdek: Sonal VoIP telefonie voor corporate klanten
Is VoIP telefonie hetzelfde als een telefooncentrale in de cloud?
Neen. Een telefooncentrale in de cloud maakt weliswaar gebruik van VoIP, maar vergis u niet: Als u een klassieke telefooncentrale heeft en wil overstappen naar VoIP, dan bent u niet noodzakelijk verplicht om gebruik te maken van een cloud oplossing. Helaas wordt deze mythe gecultiveerd door verkopers van cloud oplossingen, die op misleidende wijze de indruk geven dat deze twee technologieën identiek zijn.
Wat is nodig om naar VoIP over te stappen?
Heeft u IP telefoons nodig, of kunt u de bestaande toestellen behouden? Moet u investeren in een nieuwe centrale, of kunt u de bestaande centrale upgraden? Om dit toe te lichten moeten we een onderscheid maken tussen twee delen van een telefoonconfiguratie: het externe gedeelte (hoe is de centrale met de buitenwereld verbonden), en het interne gedeelte (hoe is de centrale verbonden met de toestellen).
In het geval van een klassieke configuratie, uitgerust met een ISDN of analoge centrale, is de telefooncentrale met de buitenwereld verbonden via een analoge of ISDN lijn: Dit is het externe gedeelte. Intern is de centrale vervolgens verbonden met de diverse toestellen, gewoonlijk via een netwerk van telefoonkabels (minimaal 2 aderig) die voorzien zijn van RJ 11 connectoren.
Om de overstap te maken naar VoIP telefonie, wijzigt Sonal het externe gedeelte. Hierbij wordt de ISDN of analoge lijn opgezegd, en verbinden we de centrale met de buitenwereld via VoIP. We benadrukken dat er in het interne gedeelte niets wijzigt: het type van toestel dat met de centrale verbonden is, heeft geen enkel belang. Dit betekent dat u perfect via VoIP kan telefoneren met behulp van ons bestaand analoog of digitaal toestel.
Hoe overstappen naar VoIP? Sonal wijst de weg
Bent u in het bezit van een recente telefooncentrale? Dan is de kans groot dat een kleine ingreep volstaat om uw centrale te transformeren naar VoIP. U kan uw bestaande telefoonnummer(s) laten porteren naar de VoIP lijn en vervolgens de ISDN of analoge lijn opzeggen. Let op: doe dit niet op eigen houtje, maar doe een beroep op de Sonal adviseur. Het laatste wat u wil is uw bestaand telefoonnummer verliezen, of tijdelijk onbereikbaar zijn voor klanten en leveranciers.
Uw bestaande telefoontoestellen hoeft u niet te vervangen, u behoudt alle functionaliteiten van voorheen.
Sonal full VoIP met IP telefoontoestellen
Naast de klassieke analoge en digitale toestellen bestaan er IP toestellen. Deze worden niet aangesloten met de klassieke telefoonkabels, maar maken gebruik van hetzelfde type bekabeling die wordt gebruikt voor een computernetwerk, namelijk UTP kabels die voorzien zijn van de iets bredere RJ45 connector. Als we een configuratie hebben van IP toestellen in combinatie met een VoIP centrale, met ander woorden waarbij zowel het interne als externe gedeelte van de centrale werkt via VoIP, dan spreken we van een full VoIP oplossing. Heeft dit voordelen? Niet noodzakelijk, het werkt gewoon via een ander principe.
De voordelen van VoIP
1. U betaalt minder
Zoals eerder gezegd maak je via VoIP geen gebruik meer van het klassieke telefoonnetwerk, maar telefoneer je via het internet. Hierdoor lopen de telefoonkosten drastisch terug.
U beperkt ook de abonnementskosten, aangezien de maandelijkse kost voor de analoge of ISDN-lijn wegvalt. Daar staat wel tegenover dat uw bestaande internetverbinding wellicht een upgrade nodig heeft, zodat u zeker bent van een goede gesprekskwaliteit, ook op momenten van zwaar internetverkeer. Maar zelfs dan zal deze meerprijs niet doorwegen op de eindbalans.
Heeft uw onderneming twee of meerdere vestigingen die regelmatig onderling communiceren? Dan boekt u winst, aangezien uw medewerkers gratis met elkaar telefoneren. Hierbij kan u elke vestiging voorzien van een eigen VoIP centrale en deze onderling verbinden met een VPN-connectie. Afhankelijk van het aantal medewerkers per vestiging is het mogelijk om slechts één centrale in gebruik te nemen (bijvoorbeeld in het hoofdkwartier van de onderneming), en de andere vestigingen hierop aan te sluiten.
2. U integreert makkelijk externe medewerkers en thuiswerkers
U kunt makkelijk externe medewerkers integreren in de telefooncentrale. Zoals gezegd kan dit gaan over verschillende vestigingen, maar dit geldt eveneens voor thuiswerkers en mobiele medewerkers die wereldwijd gebruikmaken van de functionaliteiten van de centrale.
Conclusie
Heeft u een professionele, moderne telefooncentrale, dan kost het relatief weinig moeite om de overstap naar VoIP te maken. Zelfs organisaties die geen intensief telefoonverkeer hebben, zullen snel de voordelen van VoIP in hun portefeuille ervaren.
VoIP ontdekken? Neem contact op met Sonal