Analoge radiocommunicatie

Wat is het verschil tussen analoge en digitale radiocommunicatie?

Analoog wil zeggen dat het signaal (binnen bepaalde grenzen) elke waarde kan aannemen, en dat de golfvorm van het signaal  representatief is voor de geluidsgolven.

Digitaal wil zeggen dat het signaal voorgesteld wordt door een reeks getallen met een eindige precisie. Als je die getallen in een grafiek uitzet krijg je de golfvorm van het geluid terug.

Een nadeel van analoge technieken voor opslag en transport van audio signalen is dat het signaal onderweg van microfoon tot luidspreker bij iedere tussenstap een beetje degradeert. In versterkers en regelapparatuur valt dit allemaal wel mee maar bij het analoog opslaan van de informatie (magneetband, grammofoonplaat) en radio overdracht gaat er  flink  wat verloren.

Digitale technieken hebben dit probleem niet. Het digitale signaal kan zodanig getransporteerd en opgeslagen worden dat er onderweg geen enkele degradatie optreedt

Licentievrije portofoons

Licentievrije portofoons werken in de vergunningsvrije frequentieband op een frequentie van 446 MHz. De frequenties zijn in Europees verband vastgelegd, zodat de gebruiker geen zendvergunning nodig heeft, wat zeer kostenbesparend is. Vrijwel alle vrij verkrijgbare zend/ontvang apparatuur werken op deze frequenties. De kans dat u tijdens het gebruik van u portofoon storing of hinder ondervindt van anderen is dus aanwezig. Sonal levert licentievrije portofoons van het merk KENWOOD dat bekend is om zijn hoogwaardige producten.

Het zend vermogen is beperkt tot 500mW. (max 3 km op een open vlakte, ongeveer 600m in openlucht in een stedelijke omgeving). Storing door andere gebruikers is echter vaak op te lossen door af te stemmen op een ander kanaal waar op dat moment niemand actief is.

Licentie portofoons

Licentie portofoons zijn duurder. Maar u krijgt daarmee de beschikking over frequenties die aan een zeer beperkte groep zijn toegewezen, waardoor de kans op hinder tijdens het gebruik sterk afneemt. Het zendvermogen kan ingesteld worden op 1W of 5W, wat het bereik binnen gebouwen ten goede komt. Tevens zijn er op deze portofoons vele extra opties die niet beschikbaar zijn voor de vergunningsvrije portofoons, zoals diverse types headsets, oortjes, handmicrofoons en andere accessoires.

(Semi) Professionele portofoons

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een portofoon?

Bekijk eerst de mogelijkheden die de portofoon te bieden heeft. In welke omgevingen gaat u de portofoon gebruiken en welk bereik heeft u nodig? Wilt u een headset of oortje bij uw portofoon en wilt u gebruik gaan maken van een VOX (spraakgestuurde) spreekfunctie of niet?

Welke accessoires zijn er verkrijgbaar bij mijn portofoon?

Bij verschillende portofoonmodellen zijn headsets verkrijgbaar in diverse modellen. Hierbij kunt u denken aan diverse soorten oortjes, hoofdband headsets met en zonder VOX functie en handmicrofoons. Daarnaast zijn er voor de professionele modellen draagtassen, riemclips, holsters en battijpacks leverbaar. Verder kunt u bij Sonal terecht voor diverse spareparts van de betere portofoons.

Sonal heeft over de jaren heen een expertise uitgebouwd die zijn gelijke niet kent op de Belgische markt.  Wij bieden u dan ook een end-to-end oplossing voor elke denkbare uitdaging.

Hebt u een specifiek project dat u vrijblijvend wenst te bespreken?