Digitale radiocommunicatie

Digitale Radiocommunicatie systemen

Digitale radiocommunicatie heeft als grote voordeel dat men flexibeler en vooral veiliger kan werken. Een volledig geëncrypteerd beveiligd netwerk van toestellen zorgt ervoor dat de concurrentie uiteraard niet kan meeluisteren maar is ook beter beheersbaar voor de technici.

Voordelen van digitale radiocommunicatie

  • Door minimaal een halvering van de kanaalbreedte kan een grotere efficiëntie worden bereikt van het  bestaande spectrum.
  • Ingebouwde GPS ontvanger (optioneel) voor Track & Trace toepassingen.
  • Verbeterde spraakkwaliteit en groter bereik (vergeleken met conventionele analoge communicatieapparatuur).
  • Geïntegreerde datacommunicatiefunctionaliteiten – waaronder ingebouwd datamodem in ieder type radio en tekstberichten – maken integratie met externe software applicaties mogelijk. Kenwood is druk bezig met het ontwikkelen van een Partner Programma.

Kenwood NEXEDGE digitaal

Kenwood NEXEDGE is het nieuwste digitale systeem van Kenwood. Binnen de NEXEDGE oplossing wordt gebruik gemaakt van geavanceerde DSP technieken voor digitale spraakverwerking. Verder ondersteunt het systeem zowel de analoge FM communicatie als de nieuwe digitale NXDN communicatie. Uitbreiding van het systeem vergt alleen de toevoeging van extra basisstations.

Kenwood biedt uitzonderlijke eigenschappen in een Turn-Key configuratie, geschikt voor conventioneel (zowel analoog als digitaal) beveiligde communicatie met een breed scala aan geavanceerde digitale eigenschappen. En is bij uitstek geschikt  voor bedrijven en overheden.

De digitale NXDN technologie waarop het NEXEDGE systeem is gebaseerd, biedt meer functionaliteit en verbeterde efficiëntie ten opzichte van de huidige PMR-apparatuur. NEXEDGE maakt momenteel nog gebruik van de bestaande VHF- en UHF-frequenties voor landmobiele communicatie, maar door het gebruik van het 6,25 KHz raster biedt het systeem de mogelijkheid om in een band van 12,5 KHz een verdubbeling van het aantal gesprekskanalen te definiëren. Op termijn vervangen de digitale systemen de conventionele analoge radiocommunicatieapparatuur.

Motorola MOTOTRBO

MOTOTRBO maakt gebruik van de TDMA-techniek (Time-Division Multiple-Access), waardoor het systeem twee kanalen per frequentie biedt en de gebruiker tweemaal zoveel capaciteit heeft als bij een analoog systeem. De voordelen van deze techniek is de mogelijkheid om full-duplex te communiceren, alsmede een zeer laag batterijverbruik.

MOTOTRBO is geschikt voor organisaties die willen migreren van analoge naar digitale technologie, maar een relatief klein aantal gebruikers hebben. Een MOTOTRBO oplossing is al interessant vanaf 20 aansluitingen en biedt een goede prijs/prestatieverhouding.

De MOTOTRBO-lijn kan stap voor stap aan de bestaande portofoons toegevoegd worden. De MOTOTRBO-portofoons worden dan in eerste instantie analoog gebruikt en kunnen na de complete vervanging omgezet worden naar digitaal.

MOTOTRBO systemen zijn uitermate geschikt om het geografische werkingsgebied uit te breiden. De nieuwste digitale techniek maakt het eenvoudig mogelijk om meerdere locaties te koppelen. Voor de gebruiker ontstaat nu één systeem, waarbij omschakelen niet (meer) nodig is.

Door de inzet van Capacity+ ontstaat een trunking systeem waarbij het systeem een tijdslot toewijst op basis van beschikbaarheid. Met Capacity + kunnen meer portofoons gebruik maken van dezelfde resources.

Wat is het verschil tussen analoge en digitale radiocommunicatie? »