Digitale Radiocommunicatie systemen
De introductie van digitale radiocommunicatie opende de deur naar nieuwe innovaties en extra functionaliteiten. Verzenden op digitale wijze houdt namelijk in dat naast spraak ook andere informatie kan verzonden worden. Bovendien wordt de audiokwaliteit gevoelig verbeterd omdat software er voor zorgt dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen stemgeluid en storend omgevingsgeluid, wat het mogelijk maakt om dit weg te filteren.
Voordelen van digitale radiocommunicatie
- Informatie zoals toestel ID, status- en tekstberichten kunnen op hetzelfde kanaal als de spraak worden verzonden.
- Digitale protocolen en toegepaste software bieden een brede waaier van extra mogelijkheden.
- Aanzienlijke reductie van gebruikte banbreedte.
- Onderdrukking van omgevingsgeluid.
- Geen kwaliteitsverlies over langere afstanden.
- Groter bereik.
- Compatibiliteit met analoge netwerken: digitale portofoons kunnen in “analog mode” werken.
- Bestaande antennes kunnen gebruikt worden voor digitale signalen.

Protocols digitale radiocommunicatie
Binnen digitale radiocommunicatie onderscheidt men een aantal gangbare protocols. Elk protocol wordt gekenmerkt door een aantal specifieke technologieen die op hun manier zorgen voor de extra functionaliteiten en voordelen die kenmerkend zijn voor digitale radiocommunicatie.
DMR

DMR is de afkorting voor Digital Mobile Radio, een protocol voor digitale radiocommunicatie dat door het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) voor het eerst werd geratificeerd in 2005. Het mag sindsdien wereldwijd gebruikt worden.
Via Time Division Multiple Access (TDMA) zorgt DMR ervoor dat men twee gescheiden gesprekskanalen heeft op 1 frequentie. Deze techniek verdeelt de frequentie op in tijdssloten die om beurten aan beide gesprekskanalen worden toegewezen.
Om dit mogelijk te maken wordt aan elke radio een uniek Radio ID toegewezen. Deze ID zorgt er tevens voor dat men gespreksgroepen kan creëren en specifieke gebruikers kan adresseren.
NXDN

NXDN is ontstaan in de Verenigde Staten als reactie op de trend om steeds smallere bandbreedtes te gebruiken en aldus het beschikbare spectrum efficiënter te gebruiken. Daar waar DMR twee gesprekskanalen creëert in een bandbreedte van 12.5 Khz, slaagt NXDN er via Frequency Division Multiple Access (FDMA) in om de bandbreedte van 1 gesprekskanaal te reduceren tot 6.25 kHz..
NXDN werd gezamenlijk ontwikkeld door Icom en Kenwood. Zij brachten de eerste producten op de markt in 2006 onder de noemer IDAS (Icon) en NEXEDGE (Kenwood).
Hoewel NXDN oorspronkelijk werd ingezet in Noord- en Zuid Amerika, vindt het nu ook steeds meer haar weg in andere landen. Voornamelijk in België is NXDN populair vanwege de gehanteerde tarifiëring door het BIPT.
TETRA

TETRA is een afkorting die staat voor Terrestrial Trunked Radio, een standaard die vooral wordt gebruikt door professionals in de industrie, transport, leger, politie en veiligheidsdiensten.
Tetra hanteert een bandbreedte van 25kHz waarin het via TDMA 4 kanalen onderscheid: 3 gesprekskanalen en 1 controlekanaal. Dit laatste wijst automatisch een beschikbaar gesprekskanaal toe bij aanvang van elk gesprek.