Radiocommunicatie systemen

Radiocommunicatie systemen

Sonal heeft veel ervaring in het aanbieden, realiseren en onderhouden van geavanceerde communicatie- en netwerkoplossingen voor openbare orde en veiligheid, industrie, overheid, gezondheidszorg, openbaar vervoer & transport.

Sonal levert een breed scala aan producten voor professionele mobiele communicatie.  Wij leveren bijvoorbeeld portofoons, pagers, mobilofoons, accessoires, maar ook complete systemen en netwerken.

Trunking

Trunking wordt gebruikt in omstandigheden waar men in groepen werkt die veel communiceren. Bij conventionele portofooncommunicatie vindt het radioverkeer via aparte frequenties plaats. Wanneer er door meerdere groepen binnen een organisatie gecommuniceerd wordt, dient men over te schakelen van de ene naar de andere frequentie.

In een trunkingsysteem worden een klein aantal frequenties efficiënter en flexibeler benut. Het trunkingsysteem bestaat uit een controller, repeaters om de signalen te versterken en een hoge antenne. De diverse disciplines uit een organisatie beschikken nu niet meer over een eigen frequentie maar maken deel uit van gespreksgroepen. De controller houdt bij welke frequenties vrij zijn en welke gespreksgroepen actief zijn. Als iemand uit een gespreksgroep de portofoon gebruikt, zoekt de controller een vrij kanaal en schakelt alle zenders en ontvangers uit dezelfde gespreksgroep naar dat kanaal. Telkens iemand uit dezelfde gespreksgroep gaat zenden herhaalt deze procedure zich en wordt er een vrij kanaal gekozen. De gebruikers van het netwerk merken hier niets van.

MPT1327, SmartNet en Startsite zijn analoge trunkingsystemen.

Voordelen Trunking:

 • Verdubbeld bereik van de portofoons.
 • Bij het aanmaken van een extra groep, wordt er eenvoudig een extra gespreksgroep gedefinieërd.Geen medegebruikers op dezelfde kanalen.
 • Noodoproep mogelijkheid, waardoor de gebruiker direct via een vrij kanaal bij de meldkamer terecht komt.
 • Prioriteiten instellen; een bepaalde groep kan bij een calamiteit iedereen overstemmen.
 • Gestolen portofoons op afstand buiten gebruik stellen.

Tetra

Voor bedrijven of organisaties met 25 – 500 portofoongebruikers wordt de stap van analoge naar digitale trunking interessant, door de lage prijsstelling en het ‘plug and play’ concept van het single site DAMM TetraFlex® systeem. TetraFlex® is een volledig op IP technologie gebaseerd TETRA digitaal trunking systeem

Roip

RoIp oftewel Radio Over Internet Protocol is ongetwijfeld de toekomst als alternatief voor de relatief dure huurlijnen. In de professionele toepassingen wordt RoIP veel gebruikt om radionetwerken die normaliter niet met elkaar kunnen samenwerken (bijv. analoge en digitale netwerken), toch met elkaar te kunnen verbinden: de zogenaamde ‘interoperability’.

Reeds een generatie lang was Telex een vooraanstaand leverancier van radio dispatch apparatuur. Omnitronics biedt een uitgebreide waaier van oplossingen alsook wereld’s eerste en meest uitgebreide IP gebaseerde dispatch systemen, ideaal voor overheidsinstanties, veiligheid- en transportsector.

Simulcast & Voting systeem

Een Simulcast radio network is een zeer krachtig radio netwerk waarin alle repeaters simultaan actief zijn op dezelfde frequentie.  Hiervoor dient een groot aantal algoritmes te worden geïmplementeerd voor een perfecte afstemming van de signalen die worden verstuurd door de verschillende basisstations.

Het geïntegreerde voting systeem zorgt ervoor dat enkel het sterkst ontvangen signaal van de verschillende basisstations/repeaters wordt gebruikt om aan een operator console aan te bieden, of in repeater modus terug uit te zenden.

 

De belangrijkste voordelen:

 • Geen terminal scanning vereist
 • Automatische en permanente roaming en handover » eenvoudig in gebruik, snelle setup
 • Functioneert als één enkele “grote repeater” » automatische en eenvoudige conference call functie
 • Alle stations zijn rechtstreeks verbonden met het netwerk » geïntegreerd communicatiesysteem
 • Hetzelfde RF kanaal binnen het gehele netwerk » geen wijziging van kanaal binnen het gedekte gebied
 • Maximale spectrum efficiëntie dankzij het gebruik van dezelfde frequentie in de overlappende gebieden

Simulcast oplossingen vormen de beste keuze in noodgevallen, dankzij hun eenvoudige en snelle “open channel” modus:

 • Alle betrokken Emergency Management Service (EMS) providers kunnen elke communicatie monitoren en op de hoogte blijven van de stand van zaken.
 • Het proces voor het regelen van de toegang tot het netwerk wordt beheerd door gebruikers: Zonder twijfel een slimmere en efficiëntere methode dan diegene die wordt gehanteerd bij een Trunking SW logica.

Het dekkingsgebied van elk Single Simulcast kanaal kan eenvoudig worden uitgebreid door eenvoudige toevoeging van andere Simulcast basisstations. Een dergelijk Simulcast basisstation wordt geïntegreerd in het netwerk, uitsluitend via een aantal manipulaties op netwerkniveau (er dient niets gedaan te worden met de mobiele terminals). Simulcast netwerken vereisen geen scanning op mobiles en portables. Ze staan garant voor real-time roaming en handover tijdens gesprekken, en ze verminderen de licentie kosten.

Marifonie - T&T Sailor

De VHF radios van Thrane & Thrane’s SAILOR  zijn door de jaren heen in de maritieme wereld een synoniem geworden van hoge kwaliteit maritieme radiocommunicatie.

Sonal heeft over de jaren heen een expertise uitgebouwd die zijn gelijke niet kent op de Belgische markt.  Wij bieden u dan ook een end-to-end oplossing voor elke denkbare uitdaging.

Hebt u een specifiek project dat u vrijblijvend wenst te bespreken?